Як вибрати якісний дверний замок

двері gerda sx

Фундаментом безпеки вашого житла та збереженості майна є вхідні двері, замок і фурнітура яка в них встановлена.

Проникнення в житло чи приміщення відбувається в більшості випадків внаслідок взламування дверного замка. Тому вибір замка є важливою складовою  безпеки  дверної конструкції, оскільки саме на замок покладається основна захисна функція.

Великий асортимент на сучасному ринку створює труднощі при виборі замків та дверної фурнітури.

Перед тим як зробити остаточний вибір варто ознайомитись із конструктивними особливостями, різновидами замків та порадами спеціалістів.

В залежності від технології встановлення, виділяють три види замків: навісні, врізні, накладні. Крім різниці в монтажі, вони відрізняються ступенем захисту та сферою застосування.

Види:

За способом встановлення замки поділяють:

  • Врізні. Найпоширеніший різновид замка, монтаж здійснюється методом врізки. Такий метод встановлення не псує акуратний зовнішній вигляд, а також обмежує доступ до механізму для небажаних гостей. При виборі механізму варто враховувати товщини розміру замка, яка має відповідати товщині дверного полотна. Монтаж потребує наявності певних навичок та інструменту. Надто масивні механізми можуть послабити міцність дверного полотна. В сталевих дверях можливо встановлювати вкладні замки, які є різновидом врізних. Механізм встановлюється в стальну коробку не зменшуючи міцність дверного полотна.

врізний замок Gerda

  • Накладні. Монтуються накладанням на дверне полотно з внутрішньої сторони та фіксуються гвинтами. Цей різновид замків використовується в основному як додатковий замок до врізних. Накладні замки використовуються як на дерев’яних так і на металевих дверях. Окремі моделі основних замків такі як Gerda Tytan ZX при правильному монтажі здатні забезпечити досить високий рівень захисту. Бувають також  моделі  з сигналізацією наприклад Gerda Tytan ZE-1. Такі замки мають вбудований датчик і при спробі маніпуляцій або при ударі спрацьовує сирена. Такий замок праацює від автономного джерела живлення(батарейок чи акумуляторів) і може підєднуватись до охоронних систем.Накладний замок Gerda Tytan ZX
  • Навісні. Елементарний спосіб захисту. Проста заміна та встановлення. Ці замки кріплятся до дверей протягуванням скоби через отвори кронштейнів(вушок). Застосовуються навісні замки в абсолютно різноманітних сферах: валізи, поштові та інші ящики, підвали, гаражі, склади, тобто повсюдно. Можливе використання як усередині приміщення, так і на вулиці. Головним недоліком є простота силового взламування, тому краще вибирати моделі із закритою дужкою та литим корпусом. Одними із найкращих матеріалів корпусу вважаються сталь і чавун.Навісний замок Gerda Zirkon 116

 

За типом механізму секретності замки поділяються на: сувальдні, серцевиннні, комбіновані, розумні замки, кодові, електромагнітні, електромеханічні.

Сувальдні.

Механізмом секретності сувальдного замка є набір пластин (сувальд) із вирізами. На ключі сувальдного замка створені виступи та заглиблення кожен з яких призначений для для відповідної пластини – сувальди. Повертаючи ключ виступи тиснуть на пластини, які зміщуються на певну відстань, а коли всі сувальди займуть правильне положення відбувається відкривання замка. Найчастіше використовуються для зовнішніх дверей будинків, квартир, банків, фінансових організацій. За способом монтажу можуть бути врізними і накладними. Накладні – хороше рішення для гаражних приміщень, врізні – для вхідних дверей квартир. Рівень захисту визначається кількістю сувальд яка прямопропорційна якості захисту.

Врізний сувальдний замок Kale

При виборі сувальдного механізму варто звернути увагу на такі базові характеристики:

  • кількість сувальд;
  • кількість ригелів;
  • матеріал елементів механізму та ригелів;
  • розмір замка.

Для підвищення взламостійкості встановлюють в комбінації з серцевинними механізмами. Вони можуть бути залежними (один замок блокує інший) і незалежними один від одного.

Використання сучасних технологій (використання ключів з інтерактивними цифровими чи магнітними елементами) значно підвищили ступінь захищеності сувальдних механізмів за рахунок чого на даний час вони не втрачають свою актуальність.

Для запобігання висвердлювання стійки механізму додатково встановлюють гартовані бронепластини.

Серцевинні.

Проста конструкція, яка може забезпечити високий рівень захисту. Механізм секретності розміщений і змінному корпусному елементі – серцевині, яку при потребі можна швидко замінити. Для захисту серцевини від спроб взламування силовими та маніпулятивними методами встановлюють броненакладки. Якісні серцевини здатні забезпечити велику кількість комбінацій, оснащені компактним ключем в порівнянні з сувальдними механізмами, можливість виготовлення копій ключа при наявності кодової карти та створювати системи майстер ключа та системи одного ключа. За типом монтажу серцевинні замки можуть бути як врізними так і накладними.Врізний серцевинний замок SAB

Крім механічних існують елетромеханічні серцевини замка, які:

  • неможливість взламування механічними відмичками
  • неможливість виготовлення копії ключа,
  • надається можливіть розмежувати доступ по дням, годинам.
  • наявність можливості відображення історії подій з ключа чи замка.
  • даний вид серцевин є більш вразливим до силових методів взламування.

 

Комбіновані.

Найбільш захищений варіант замка – комбінований. В тілі такого пристрою застосовані відразу дві системи: двохсерцевинна, двохсувальдна або серцевинно-сувальдна. У свою чергу, системи поділяються на залежні (одна система блокує одному) і не залежні – один механізм не блокує інший. При всіх перевагах, комбінований замок має кілька недоліків: установка вимагає багато часу і певну кваліфікацію майстра, крім того недоліками є – висока ціна та великі розміри механізму які можуть послабити міцність дверного полотна.Двохсистемний механізм Mottura

Розумні замки (Смартлоки)

Останнім часом набувають популярності. По факту це різновид електромеханічних замків і відрізняються від інших наявністю електронної частини. бувають як врізні, так і накладні. Кодуються спеціальною цифровою комбінацією, панель з якими розташована на лицьовій частині замку або за допомогою додатку на мобільному пристрої. Відкривання механізму відбувається тільки при правильно набраній комбінації. Замість цифрової панелі можуть бути інші види кодування: карта, відбиток пальця, розпізнання сітківки ока чи безпровідне з’єднання із мобільним пристроєм чи RFID ключем. Головною перевагою електронних замків відзначають їхню високу секретність.Розумний електронний замок

Крім того управління більшістю моделей смартлоків можна здійснювати за допомогою додатку на смартфоні, що робить його використання ще зручнішим. Недоліками даного виду замків є висока вартість.

Кодові

Використовуються переважно для замикання  дверей під’їздів, хвірток, складських приміщень. Головною перевагою кодових замків механізму є відсутність потреби застосування ключа, хоча захисні властивості таких замків є досить суперечливими.Накладний кодовий замок Mettem

Недоліками таких замків є западанння й затирання кнопок що спрощує процедуру підбору коду. Тому для підвищення рівня безпеки потрібно регулярно робити перекодування. Взимку при мінусових температурах бувають проблеми із відмиканням даного виду замків.

Електромагнітні

Електромагнітні замки закриваються за допомогою сили електромагнетизму, тому зламати двері набагато складніше. Біль складними для несанкціонованого відкривання вважаються врізні моделі електромагнітних замків. При покупці електромагнітних замків варто враховувати такі характеристики:

  • робоча температура;
  • сила утримання на розрив;
  • присутність датчика контролю електроживлення. Наявність даного датчика відстежує відсутність живлення на механізмі та подає сигнал власнику чи на пульт охоронної фірми.

Електромагнітний замок

Проте електромагнітні замки найчастіше використовують в приміщеннях де потрібна підвищена ступінь захисту та в поєднанні із системами контролю доступу.

Електромеханічні

По своїй будові основна частина ключових вузлів не відрізняється від механізмів звичайних замків. Основною відмінністю є наявність електричної частини та  можливість дистанційного розблокування – можливість дистанційного відкривання і закривання. За методом встановлення можуть бути як врізними так і накладними.Електромеханічний замок ATIS

Якщо виникає необхідність монтажу на вулиці варто, вибирати моделі призначені для зовнішнього монтажу, оскільки вони є стійкими до атмосферних впливів.

Замки – невидимки

Різновид електромеханічних замків. Монтаж даного типу замків здійснюється переважно врізним методом, що дозволяє приховати замок від посторонніх очей. Для відкривання такого замка треба лише набрати певну комбінацію на кодовій панелі, скористатись мобільним додатком або скористатися спеціальним RFID-ключем чи безпровідним пультом. Даний вид замків часто монтується як додатковий разом із класичними замками.

Електронний механізм-невидимка

Встановлювати замки – невидимки рекомендується в якісні двері без зазорів між полотном та дверною коробкою.

Рекомендації

Вибираючи замок в першу чергу слід зверніть увагу на клас взламостійкості. Існує 4 класи взламостійкості які характеризуються часом потраченим на взламування механізму замка. Він може коливатись від 5 до 30 хв. Чим вищий клас взламостійкості, тим важче взламати замок.

Клас механізму варто вибирати в залежності від призначення замка. В господарських приміщеннях із слабкими дерев’яними дверима та із відкритими дешевими завісами не варто встановлювати механізм 4 класу захисту, так і в захищених металевих дверях замок 1- го класу захисту не забезпечить належного захисту.

Не менш важливою характеристикою є матеріал виробу. Рекомендується віддавати перевагу виробам із сталі та твердих сортів металу.

Необхідно уникати механізми з елементами виготовленими із м’яких та крихких металів та сплавів.

Ще один важливий параметр — матеріал виробу.

Рекомендуємо вам віддати перевагу міцної сталі і уникати моделей, виготовлених з крихких та м’яких металів.

Варто враховувати, що захист приміщення залежить не від замка, але і від якості дверей і й від якості встановлення замка, дверей та фурнітури. Якщо двері змонтовані неправильно, присутнє перекошування дверної коробки, тоді навіть найдорожчі моделі не взмозі забезпечити надійний захист помешкання.

Кожен тип замків підбирається під завдання поставлені перед ним і для кожного завдання є своє індивідуальне рішення. Для максимального захисту фахівці рекомендують для максимальної надійності, захисту від злому та проникнення в помешкання використовувати мультисистемні замки. А для переважної більшості завдань достатньо вдало підібраного серцевинного замка із якісною серцевиною в поєднанні з надійною дверною фурнітурою та надійними дверима забезпечать максимальний захист вашого житла!

Також рекомендується вибирати продукцію європейських виробників, які завоювали репутацію якістю та надійністю своєї продукції, таких як:

Про якість замка можна судити також по вартості замка та авторитет фірми-виробника. Він не може коштувати дешево, лише хороша серцевина коштує не менше 15 доларів.

Звісно ж, все, що людина придумала – все людина і може відкрити, але чим дорожчий замок і чим вищий його клас безпеки, том більше зусиль, засобів та часу потрібно затратити на його взламування.

Якісний замок – дешевим не буває

Для надійного замикання дверей рекомендується встановлювати два замки із різними  типами механізму секретності (сувальдний + серцевинний). При використанні замка з циліндровим механізмом обов’язково захищайте циліндри спеціальними броненакладками, а сувальдні механізми гартованими пластинами. Для цього використовують спеціальну захисну фурнітуру для вхідних дверей.

Такий пристрій як відео-вічко, фотографує та записує у відео файл усіх хто перебував біля дверей та відбиває у злодіїв бажання перевіряти ваш замок на міцність.

Варто також пам’ятати, що сам замок і бронепластини та броненакладки  не є панацеєю від зловмисників, для забезпечнення виского рівня безпеки необхідний комплексний підхід – правильно встановлені якісні двері, міцна та надійна фурнітура в поєднанні з

В точках продажу та в інтернет – магазині компанії «ЦеКо» представлено асортимент продукції всесвітньовідомих виробників продукції серед яких MUL-T-LOCK  Mottura CISA, MCM, Gerda та інших виробників ,що дозволяє підібрати відповідні рішення, виходячи із конкретних побажань кожного клієнта.

Завітавши в наш салон Ви зможете ознайомитись принципи роботи різних замків та механізмів, відкрити та зачинити двері представлені на виставкових стендах. Наші менеджери нададуть корисну інформацію щодо технічних характеристик механізмів, допоможуть вибрати вхідні двері з такими замками, які би забезпечували ваше помешкання максимальним захистом, а конструкцію надійністю та стійкістю до взламування.